Zápis na školský rok 2018/2019   |  Viac informácií →

Stravovanie

Našim cieľom je poskytovať deťom chutné a kvalitné jedlo uvarené s láskou a zároveň prispieť k vytvoreniu základov zdravej kultúry stravovania.

Ako by povedal náš Romčo, hlavný šéfkuchár:

„Keď už niečo začneš, rob to poctivo a hlavne srdcom a s radosťou.“

Tak vznikol náš projekt Varíme poctivo

Vedieme deti k poznaniu, že k spokojnému životu je potrebná rovnováha tela, srdca, mysle a duše. Uvedomujeme si, že stravovanie má veľký vplyv na stav ľudského organizmu.  K hlavným zásadám Varíme poctivo patrí preto okrem variť srdcom aj heslo „kvalita, nie kvantita“.

Do kuchyne nakupujeme

kvalitné suroviny, sezónne ovocie a zeleninu, vyhľadávame lokálnych dodávateľov. Podporujeme deti, aby sa zaujímali o pôvod potravín. Spoločne poznávame príbeh jedla, pestujeme vo vlastnej záhradke, navštívime farmu.

Foodporn

K ďalším zásadám Varíme poctivo bezpochyby patrí pestrosť, vyvážená strava a „foodporn“ – samotné servírovanie jedla. Záleží nám na tom, aby jedlo nielen chutilo výborne, ale aby aj vyzeralo nádherne.

Začíname od najmenších

Na záver to najdôležitejšie“ Začíname od najmenších.“ Denne sa zapájame do samotnej  prípravy, snažíme sa nepopliesť postup, cez Romčove príbehy spoznávame príbeh jedla, učíme sa stolovať.

Všetci spoločne tak varíme poctivo a degustujeme zdravo a chutne

Zásady Varíme poctivo

Variť srdcom

Kvalita nie kvantita

Pestrosť

Začíname od najmenších

Foodporn

Romčov príbeh

Roman Kováč, alebo Romčo, ako ho  v Lobelke voláme, je človek s veľkým srdcom. Jeho snom sa stalo varenie. Po skončení školy sa vydal do sveta. V Anglicku, kde istý čas žil, naberal cenné skúsenosti.

Po návrate na Slovensko sa venoval vysokej gastronómii, kde naplno rozvíjal svoje nadanie a kreativitu. Vyučil popri tom aj niekoľko vynikajúcich mladých kulinárskych nadšencov.

Práve ustavičný tlak a zhon ho prinútili zastaviť sa. Jeho prioritou je rodina. Je otcom piatich detí, ktoré od samotného začiatku vedie k zdravému stravovaniu, odovzdáva im svoje poznanie.  

V tom čase sme hľadali kuchára, ktorý nám pomôže naplniť víziu stravovania. Práve tu sa naše cesty spojili a Romčo rozhodol „idem do toho“ a prichádza do Lobelky. Stáva sa kráľom kuchyne, pomáha nám všetkým pochopiť príbeh jedla, odovzdáva svoje poznatky už tým najmenším.

S láskou zostavuje jedálny lístok, vyberá dodávateľov, objednáva jedálenský servis (fľaštičky na ovocné pyré a jogurty sú skutočne originálne), plánuje letné pikniky, rozmýšľa ako na výletoch využiť streetfood, ale najmä varí poctivo a s láskou.