Zápis na školský rok 2019/2020   |  Viac informácií →

U nás taká obyčaj – tlačenie kapusty

 Čo robievate Vy na jeseň v kuchyni? Tiež myslíte na zimu a na to, ako uchovať a zabezpečiť prísun vitamínov až do jari? My s Lobelkáčmi na zimu myslíme a po zbere úrody- zemiakov sme sa rozhodli, že natlačíme do súdka kapustu.

A kto nám to poradil? Predsa náš Romčo. Niet divu, že príprava a konzumácia kyslej kapusty sa u nás stala doslova národnou tradíciou. Tlačenie kapusty nám zabezpečí výbornú kapustičku počas celého roka.

Kyslá kapusta je vitamínovou bombou pre zdravie a dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu. Tak a poďme na to…

Romčo pripravil dve stoličky, na ktoré sme položili nože, ale nie také, aké poznáme z kuchyne a koníka. Žeby naozajstného? Samozrejme, že nie. To sme sa len opäť niečo nové naučili. Príprava na tlačenie kapusty spočíva v nakrájaní kapustných hláv na tenké kúsky, akoby vlásky. Na to nám slúžia tie nože, ktoré vyzerajú ako veľké strúhadlo. Koník je časť strúhadla, kde držíme kapustu a tlačíme ju smerom hore a dolu po nožoch. Koník nám zároveň slúži ako ochrana pred porezaním. No potrebovali sme kapustu aj niekde zachytiť. Pripravili sme si plachtu a do nej kapustné vlásky padali.

Keď sme kapustné hlavy nakrájali nasledovala ochutnávka. A ďalšia a ďalšia…

Kapusta nám zachutila aj surová. Ešte viac nám zachutila, keď sme zistili, aká je tá kapusta mocná čarodejnica, pretože dokáže odohnať mnohé choroby.

Tak a teraz sa už pustime do tlačenia. Hygiena je dôležitá a my sme si preto nôžky dôkladne umyli.

Spolupracujeme. Lianka s Martinkom a Olim nakladajú kapustu do súdka, potom spoločne s Romčom vysypú trochu zmesi (soľ,korenie a bobkový list).

Prichádza na rad Tomáško, skok do suda. V sude zistil nielen to, aký je to pocit tlačiť kapustu, ale zistil, že kapusta je pomerne chladná a mäkká. Ako tak prešľapoval nôžkami v sude po celej ploche ( nezabudol ani na kapustu pri stene súdku), cítil ako sa z kapusty postupne vytláča vzduch a kapusta púšťa šťavu. Vyskočiť zo suda von a proces opakovať. Kapusta, zmes, cvikla, utlačiť a znovu. Tak sme sa v súdku vystriedali viacerí. Precvičili sme si tak aj klenbu chodidla.

Po natlačení kapusty prišiel dôležitý krok. Zatvorenie súdka a príprava na kvasenie. Uzáver sme zaliali vodou a dúfame, že kapustička nám bude dobre kvasiť, aby sme sa mohli po celú zimu zásobovať vitamínmi. Súdok podarujeme Romčovej starej mame, ktorá sa určite týmto vitamínom poteší. Už nemá dosť síl, aby si kapustičku natlačila sama.

Kapusta natlačená, všetko umyté a poriadené. Na záver si trošku zatancujeme a oslávime zber všetkej úrody 🙂

VARÍME POCTIVO

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.